/

Påväg mot SSK

Sitter i skrivande stund på bussen påväg hem från min praktik. Har börjat vänja mig vid och faktiskt uppskatta dessa resor. Ca 45 minuter av Emelie-tid där jag varken kan eller vill göra något vettigt. Bara sitta av tiden, slumra till och varva ner. Pendling skulle nog vara ett ganska bra inslag i mångas vardag. Annars då? Praktiken blir roligare för varje dag som går. Jag har fått lagt om sår, assisterat vid katetersättning, tagit fler venprover än vad jag kan räkna (så himla roligt! Samma tillfredställande känsla som att klämma finnar då blodet rinner till ha-ha), spolat och lagt om urostomier, kontrollerat läkemedel, deltagit i ronder och mycket mer. Det känns dock helt ok att det är sista dagen för veckan som jag imorgon måste kliva upp 05.30. Är dessutom mer än redo inför Valborgsfirandet och allt vad det innebär!

Här var första gången jag genomförde ett venprov på en platsarm i höstas under min första vecka på SSK-programmet. Som man lärt sig och utvecklats sedan dess! Är otroligt redo för att lära mig mer varje dag för att slutligen bli den bästa tänkbara sjuksköterskan jag kan. 
/

Varför kettlebell?

Jesper frågade mig för någon vecka sedan "Varför träna med kettlebells?", vilket fick mig att fundera. Jag älskar dessa kanonkulor med handtag och anser det vara den absolut bästa träningen. Men varför? Egentligen? Vad gör kettebell-träning så himla bra?
 
Jag anser det vara bra träning för att det går snabbt och det är tungt. Jag blir väldigt uttåkad av att stå och pumpa med vikter men vet också att vill man bygga volym, vilket jag i och för sig kanske inte eftersträvar men jag vill absolut tona kroppen lite mer, så behöver vikter adderas. Annars blir det mest bara fettförbränning. 
 
Jag googlade runt på ett par sidor för att hitta lite fakta och det visade sig i en studie att syreupptagningen är högre i kettlebell-träning än den man normalt brukar mäta upp under cirkelträning. En annan studie visade att sedan tidigare fysiskt aktiva män förbättrade både sin maxstyrka och explosivitet genom att träna med kettebells. Träningen fokuserar dessutom väldigt mycket på stabilitet och balans i coren vilket mer eller mindre är utgångspunkten i all form av träning. 
 
Enligt mig går dock studier att vinkla åt vilket håll som helst och de ska inte alltid misstas för sanningen. Detta då en annan studie menade att oavsett övning inom kettlebell kunde man med största sannolikhet utföra den mer säkert med en hantel. 
 
Trots detta står jag fast vid att kettlebell är min absoluta favorit då det kommer till träningsformer. Jag älskar att swinga, lyfta, pressa och böja med dessa tunga kulor. Jag anser mig vara mer vältränad nu än innan jag började träna kettlebell tre gånger i veckan. Detta kan givetvis bero på både instruktörer/upplägg av pass samt att jag tränar många andra hårda pass utanför också, men jag vill gärna tro att det är tack vare dessa klot he-he. 

 
 
 
 
/

Spännande dag

Mitt liv är aldrig tråkigt, alltid lite kaos och minst sagt lärorikt. Idag till exempel hade jag ingen el då jag kom hem. Jag misstänkte direkt att det grundade sig i att jag inte betalat en enda elräkning på de nio månader jag bott här. Detta stämde bra. Så med gråten i halsen ringde lilla förvirrade jag till vattenfall för att försöka teckna ett elavtal och samt ta reda på hur länge jag måste leva utan el, internet och ett fungerande kök. Tack och lov finns det fina, förstående människor som inte dömer utan bara skrattar medhållande åt att han skulle inte heller ha försökt reda ut problemet om han fick gratis el. Nu har jag iallafall ett elavtal, en avfrostad frys och lite mer kött på benen gällande vuxensaker. Bra dag, trots allt. 

Ungefär såhär kände jag mig idag. Sne som fan men nog går det ändå.