/

Att älska det man gör

Denna helg har ägnats åt jobb. Mestadels. I fredags skrev jag tenta vilket firades med träning och sedan en lugn kväll med mig själv medan resten av mina kära var och festade. Istället klev jag upp halv sex på lördagmorgon för att jobba mitt första "riktiga" pass med egna patienter och allt vad det innebär. Två väldigt intensiva dagar denna helg men oj vad lärorikt! Jag älskar verkligen vårdyrket och det känns fantastiskt att det är detta jag kommer få hålla på med hela mitt liv. Det kommer bli ett krävande liv minst sagt, men kan jag få människor att må bättre på vägen är det värt det!

/

"Sockerfilmen"

Snackisen bland mina vänner denna vecka har varit "Sockerfilmen", en dokumentär som sänts på SVT. Jag kände mig tvungen att även jag se den och häpnade över vad som visades. Australienaren Damon Gameau tar reda på hur mycket osynligt socker vi får i oss och dokumentären skrämde mig. Rejält. Inte bara allt osynligt socker som förekommer i prossecerad mat utan också okunskapen bland världens befolkning. Det finns människor som dricker läsk likt vatten och dessutom förser sina barn med detta gift. Vidrigare var det resultat som visades på Damon Gameau's blodvärden efter två månader med mat innehållande 40 teskedar socker om dagen. Utan att äta snabbmat, fika eller godis gick han upp åtta kilo, ökade med tio centimeter i midemått samt drabbades av fettlever. Detta med samma - ibland lägre - kaloriintag varje dag som innan studien. Han landade dessutom i riskzonen för diabetes typ 2. Allt detta på två månader med vad som anses vara "normal" mat. 
 
Dock kan min svenska kost inte jämföras med vad som visades i denna dokuemtär, men det var ändå en slags väckarklocka. Det första jag gjorde då jag kom hem var att slänga oboypåsen. Den enda prossecerade maten jag äter är köttbullar men hädanefter blir det hemmagjorda. Att jag emellanåt köper något gott i kafteterian på skolan för att jag efter allt plugg "förtjänar det", är det slut med. Min kropp förtjänar bättre! 
 
Till dig som läser, se dokuemtären! 
/

Varför jag är så kär

En söndagkväll med god middag, en promenad för att kolla in is-statyerna och så lite serietittande innan sovdags. Mitt i serien dyker detta upp. Min fina, roliga och romantiska Jesper!