/

Sömnparalys

Jag drabbas ganska ofta av sömnparalys, ett tillstånd som gör sig till känna då man antingen är påväg att somna eller vakna. Hjärnan stänger av de viljestyrda musklerna i kroppen för att hindra att vi tex springer då vi drömmer att vi springer. Vid sömnparalysen slås musklenkontrollen på för tidigt/av för sent vilket leder till att man inte kan röra sig trots att man är vaken. (Antar att det är samma del av hjärnan som "glappar" för dem som talar och går i sömnen? Muskelkontrollen fungerar inte riktigt som den ska. Jag talar även i sömnen rätt ofta, min hjärna kanske är lite ur funktion he-he). 

Hur som helst, detta drabbar oftast mig under kortare sovstunder mitt på dagen, men även ibland under nätterna. Inatt drabbades jag av en rad sömnparalyser vilket var sinnessjukt obehagligt. Jag är i de flesta fall medveten om vad som händer då jag drabbas av det och lika så inatt. Men det var ändå väldigt otrevligt. Hela ryggraden spänns, det ilar i kroppen och hur mycket jag än försöker kan jag varken öppna ögonen eller röra mig. Min puls var så hög att Anders vakande till bredvid mig, han försökte sedan få liv i mig då jag slutade andas, och paralysen släppte. Kan ni förstå, jag slutade andas! Helt sjukt. Snacka om en muskelkontroll ur funktion! Jag vågade knapp somna om efteråt, dock gjorde jag det tillslut och processen upprepades. Usch. 

Hur obehagligt det än är kan jag inte låta bli att fascineras av tillståndet och hjärnan. Tänk vilka mekanismer som hela tiden är igång för att vi ska klara av ett vardagligt liv! Det ska bli så spännande att få läsa om människokroppen. 

Från wiki: "Ofta kan det kännas som om man inte kan andas, som om man håller på att kvävas. // Sömnparalysen har ofta tolkats av folktron som att ett demoniskt väsen sätter sig på den sovandes bröst, ofta sammankopplat med en känsla av andnöd."