/

Mina hundra mål!!

Det har tagit mig över tre veckor att skriva dessa mål, inspirerad av Blondinbella. Vissa dagar har jag aktivit googlat och letat, låtit mig inspireras och faktiskt tänk på vad jag vill uppnå här i livet. Både i närliggande tid men också framöver. Andra gånger har det gått dagar utan att jag ens tänkt på det. Vissa mål är seriösa medan andra mer är drömmar och önskningar. Många mål är ytliga, vissa mätbara och andra diffusa. Cred till er som orkar läsa! Tycker dock det är fantastiskt roligt att läsa vad andra människor har för mål och visioner och inspireras av det. Hoppas någon (förutom min mamma och pappa) kan finna det underhållande och kanske till och med inspirerande att läsa detta! 
 
1. Ok, nummer ett är att gå ut sjuksköterskeutbildningen utan att kugga en enda tenta. Hittills har jag klarat allt med stor marginal och tänker se till att fortsätta på det spåret. Jag pluggar hårt för att jag vill bli en kompetent sjuksköterska. 
 
2. Mitt andra mål här i livet är att få barn. Kanske konstigt att sätta upp som ett mål men det är en målbild jag har och inspireras av. Jag vill bli en mamma och jag längtar till den dagen jag får börja visa mitt/mina barn det fantastiska livet och allt vad det innebär.


 
3. Jag vill ha magrutor. Ett ganska orealistiskt mål med tanke på hur mycket jag älskar pasta och vitt bröd he-he. Men om åtminstone för en period i livet vill jag ha magrutor och jag säger då det, under den perioden kommer jag leva ett tråkigt liv (utan allt gott det finns att äta) och ta jävligt många bilder i bikini att spara för framtida egoboost. 
 
4. Jag ska klara att springa milen under 40 minuter. 
 
5. Jag vill ha ett hus i ett havsområde. Helst med havstomt men med tanke på att Jesper inte ens kan överväga att bo i Ö-vik och Uppsala inte ligger vid kusten lär det bli Stockholm och där är priserna orimligt höga. 
 
6. Jag vill vidareutbilda mig som sjuksköterska. Än är jag inte säker till vad, barnmorska har börjat locka igen, men det kommer hinna ändras mer än bara en gång (den kommande veckan...). Därför får målet bli att specialisera mig inom något område. 
 
7. Jag vill bli träningsinstruktör för post-gravida kvinnor. Jag vill hjälpa kvinnor att stärka sin kropp igen efter graviditeter så de orkar med fler samt ett aktivit liv med sina barn. 
 
8. Jag vill äga en båt. Havet är friheten i flytande form och det är där jag vill spendera mina somrar.
 
9. Jag vill få in yoga som dagsrutin, inte länge men bara några positioner per dag. 
 
10. Jag vill lära mig att tycka om och uppskatta mat och smaker på riktigt. Kunna tänka "åh vad spännande med en ny smak!" Inte "nej usch jag tar det vanliga" som jag tänker just nu. 
 
11. Jag vill öluffa i Grekland.
 
12. Jag vill besöka Petra i Jordanien samt pyramiderna i Egypten. 
 
13. Jag vill ta dykarcertifekat.
 
14. Jag vill hoppa fallskärm. 
 
15. Jag vill ha ekonomin till att kunna köpa kuddar från Missoni utan att det känns motigt. 
 
16. Jag vill bli en sådan sjuksköterska som folk kallar på för att fråga saker då de känner sig osäkra. 
 
17. Jag vill vara "lärare" på KTC på tisdagskvällar senare under utbildningen, kanske under termin 4 eller 5.
 
18. I mitt framtida hus vill jag ha ett badrum med två handfat bredvid varandra.
 
19. Huset ska ha gamla kakelugnar också. 
 
20. Jag vill gifta mig och ha ett stort bröllop för alla jag känner. Jag vill att bröllopet ska bli en slags folkfest där man inte bara firar kärleken mellan mig och min man utan alla kärlekar. 
 
21. Jag måste få tag i hela serien "Sagan om isfolket" och läsa alla böcker i kronologisk ordning. Just nu har jag läst dem lite huller om buller fram till bok 20 ungefär samt den sista (nummer 44 eller 45) då jag inte kunde hålla mig längre. Vissa av böckerna, exempelvis nummer 2, har jag läst så många gånger att jag kan slå upp boken på vilken sida som helst och hoppa in i berättelsen utan problem. 
 
22. Jag vill arbeta på akuten nästa sommar hur tufft det än verkar. 
 
23. Jag vill nästa sommar ta en roadtrip genom Sverige där semestern startar på västkusten och avslutas på Gotland. 
 
24. Jag vill i framtiden ha ett eget land och odla min egen mat. Potatis, morötter, lök, kryddor och bär. 
 
25. Ett mål i höst är att gå på åtminstonde en sittning. Har gått på alldeles för lite sittningar med tanke på att jag pluggar i Uppsala och de förekommer i princip varje helg.
 
25. Jag vill lära mig dansa pardans och vill gärna ta kurser i det.
 
26. Något annat jag vill ta kurser i kampsport. Det är en träningsform jag alltid farcinerats av, både det faktum att kunna lära sig försvara sig själv men också den medföljande diciplinen. Vem vill inte lära sig karate efter att ha sett "Karate kid"?
 
27. Jag vill bestiga ett stort berg. Har lyssnat på framgångspodden och enligt äventyraren Annelie Pompe är Kilimanjaro ett bra berg för "nybörjare" då naturen ska vara fantastisk samt att det inte är särskillt fysiskt ansträngande utan kan avklaras på en vecka ungefär. 
 
28. Jag vill i framtiden adoptera ett barn som en god gärning. Det finns alldeles för många barn som skulle behöva ett nytt, tryggt hem med en ny, trygg familj och det vill jag bidra med. 
 
29. Jag har som mål i höst att jobba fyra dagar i månaden (varannan helg) för att nästa sommar eller till jul ha råd att göra ännu en stor resa tillsammans med Jesper. USA var fantastisk och vi är mer än sugna på att resa igen! 
 
30. I höst vill jag också fjällvandra i Hemavan. Det är sjukt att vi haft den stugan under hela mitt liv och jag ändå aldrig varit där någon annan årstid än vintertid. Jag vill se fjällvärden under hösten då färgerna sprakar och vattnet ännu inte frusit till is. 
 
31. Jag vill göra tjejklassikern. 
 
32. Jag vil springa minst 1,5 mil i veckan. Det är lite mindre än två intervall-pass vilket känns rimligt. Vill hinna med väldigt mycket annan träning så ett intervall-pass i veckan samt några kilometer innan/efter något annat pass känns realistiskt. 
 
33. Jag vill ha ett kök med tillhörande "walk-in-skafferi". Som Charlotte i Sex and the city. 
 
34. Jag vill få hundra procent på en tenta. Har fått det på läkemedelsräkningen men det räknas knappt då man behöver hundra procent på dem för att bli godkänd. Har varit en poäng ifrån två gånger, nu till tredje terminen gäller det. 
 
35. Jag och Jesper sade igår att vi ska bli bättre på att äta vid matbordet och inte framför TVn. Målet är att äta där varje dag men vissa dagar, om jag känner oss rätt, är vi på tok för trötta för att ens sitta upp och äta ha-ha. 
 
36. Gå på en Håkan Hellström konstert nu då jag faktiskt börjat gilla en del av hans låtar. 
 
37. Fira nyår i Åre med mina bästa vänner för tredje året i rad. 
 
38. Använda mitt fransserum varje kväll. 
 
39. Börja använda tandtråd varje dag igen...
 
40. Jag tänkte skriva sluta äta socker. Men det är ett alldeles för tråkigt mål, dra ner på socker är rimligare. 
 
41. Fortsätta skratta med Jesper varje dag resten av mitt liv. 
 
42. Spara ut mitt hår igen. 
 
43. Köpa en ny ryggsäck. 
 
44. Arbeta på BVC. Det är ett mål som jag stävat mot sedan jag startade min utbildning. Dock tror jag inte att jag kommer arbeta på BVC de första åren som sjuksköterska, men under en period i livet vill jag se till att bebisar växer och utvecklas som de ska. 
 
45. Bli en sådan mamma som alltid har nybakat fikabröd i frysen. 
 
46. Bli en sådan förälder som hittar på en massa roliga och spännande grejer med mina barn. Det ska vara spännande äventyrsbad, besök på djurparker, lekland och skogar. Älskar än idag att besöka sådana platser och minns hur fantastiskt det var då hela världen var en fantasiplats med oändliga möjligheter.
 
47. Vara duktigare på att klä mig fint nu under skolåren. Resten av mitt liv kommer jag i princip att bo i sjukhuskläder, det gäller att passa på.
 
48. Åka längdskidor upp på fjället i Hemavan. Ännu en grej jag inte gjort trots att jag varit där varje vinter i hela mitt liv. 
 
49. Klara av att gå ner i split. Spagat sitter i sedan mina gymnastikdagar men spilt är helt omjöigt för tillfället. Ska vi säga innan jul? Detta mål går bra ihop med nummer 9 "Få in yoga som dagsrutin". 
 
50. Dricka mer citronvatten. Supergott och nyttigt men ändå sker det alldeles för sällan.
 
51. Resa utomlands med mina bästa tjejkompisar igen! 
 
52. Bli bättre på att äta frukt och grönt. Minst 500 g varje dag enligt livsmedelsverkets rekommendationer. 
 
53. Sluta spendera så mycket dötid åt att kolla på serier och filmer jag resan sett. Tror starkt på terorin Alex och Sigge nämnde i sin podd om att vi människor tycker om att se filmer vi redan sett och lyssna på musik vi redan hört då det lurar hjärnan att tro att den var en del av skapandeprocessen i och med igenkänningen. Musik man kan blir bättre precis som filmer man redan sett. Dock är det inte särskillt utveckalnde och jag vill hinna lära mig så mycket som möjligt här i livet. Därför nästa mål...
 
54. ...börja titta på Ted Talk! 
 
55. Köpa bättre skor och börja värna om mina stackars fötter. Ibland har jag så ont att jag inte kan sova på kvällarna på grund av för dåliga skor. Jesper berättade att går man lika mycket som genomsnittsmänniskan (kanske 10 000 steg om dagen?) belastas fötterna med ca 15 ton per dag. Inte konstigt att de kan vara ömma efter en dag med jobb och träning! Därför: prioritera mina fötter och unna dem bättre skor! 
 
56. Variera mina frukostar för att undivka framtida demenssjukdomar. Sådana små saker som att äta olika frukostar och ta olika vägar till skolan/jobbet stimulerar hjärnan vilket har visat sig verka förebyggande mot Alzhemiers och demes. 
 
57. Bli bättre på att köpa nya och fina underkläder.
 
58. Aldrig mer låta min utväxt bli så hemsk som den är just nu. Då lönen kommer är det jag som springer till frissan!
 
59. Köpa en cykelhjälm och använda den!
 
60. I framtiden låta mina barn förknippa skola och lärande med något roligt. Läxor ska bli något vi gör tillsammans, kanske med fika och musik i bakrunden. Det ska inte krävas belöning för att läxorna ska bli gjorda utan den stunden läxorna görs ska vara belöningen och myset. 
 
61. Besöka Summerburst! Två år i rad nu har jag siktat på det men prioriterat annat. Nästa år ska det tamigfan bli av!
 
62. Läsa ut boken "Historien om sverige" som jag påbörjade i augusti förra året innan skolan drog igång. Hittade den igår då jag kollade igenom några böcker. Den var riktigt bra så får se till att läsa ut den nu innan skolan ännu en gång drar igång och hindrar en från hobbyläsning. 
 
63. Ett diffust och klyschigt mål: bli bättre på att acceptera. Saker och ting händer utan att vi kan påverka det, som att man råkar kasta nyinköpta kläder för att de låg i en påse man slängde, att tåg blir försenade och att det regnar då man planerat att vara ute. Dock kan man inte göra något åt det och att ödsla energi på att klaga är menlöst. Jag vill bli ännu bättre på att acceptera och gå vidare.
 
64. Spara mer pengar. Jag hade som mål att spara minst 500 kr av CNS under förra studieåret, det gick ju som det gick med den saken och jag gick snarare back med typ de dubbla varje månad. Nu är jag dock sambo vilket underlättar för ekonomin + att jag täker jobba mer. Nytt mål: spara minst 1000 kr varje månad. 
 
65. Göra mig fin oftare. Jag mår så himla mycket bättre då jag känner mig fin men nio av tio gånger orkar jag inte och går bara ut precis som jag är. Lyssnade på Framgångspodden där Leif GW berättade om sin tid i fängelse och hur viktigt det var med rutiner och personlig hygien för att inte börja förakta sig själv. Det ligger mycket sanning i det, vi människor behöver god hygien för att undvika självförakt. Nu var det iofs inte hygienen jag behövde bättra på, men själva grejen att känna sig fräsch och fin. 
 
66. Göra ett fotoalbum av mina tonår. Har helt sanslöst mycket bilder och minnen som måste förevigas fysiskt. 
 
67. Bjuda hem folk oftare. Det bästa jag vet och mitt bästa sätt att visa min uppskattning för vänner är att bjuda hem dem. Det kan vara på fest, middag, en fika eller bara häng. Men jag vill göra det oftare. 
 
68. Ett mål här i livet är att fira jul hemma hos mig och Jesper i vårt framtida hus. Det måste vara en helt fantastisk känsla att få bjuda hem sina föräldrar på jul, att vara den som ordnat allt och bara ge tillbaka efter alla år de "vuxna" gjort allt. 
 
69. Kunna köpa en resa till min farmor och visa tacksamhet för hur många platser hon visat mig här i världen. 
 
70. Som pensionär vill jag gärna ha ett hus/lägenhet i ett varmare land där jag och min gamla man kan spendera vinterhalvåret. Självklart ska mina barnbarn få låna lägenheten/huset under högsäsong för att kunna åka dit och festa :-). 
 
71. Ett annat långsiktigt mål är att fortsätta ha träningen som en naturlig del i min vardag livet ut. Folk kan bli förvånade då jag säger att jag tränar varje dag (med få undantag då jag är dödstrött), men den rutinen är guld värd och det ger mig så mycket tillbaka. Har inte varit sjuk på jag vet inte hur länge (OK i USA sist, men det var under några veckor jag inte tränade = samband?). 
 
72. Jag vill åka på en träningsesa utomlands med Jesper! 
 
73. Jag vill besöka Danmark! Läser Hugo Rosas blogg och sedan han var där med sin familj har jag velat åka dit, det såg helt fantastiskt vackert ut! 
 
74. Jag vill nog ha tre barn i framtiden, två täta syskon och så en sladdis då man vill gosa med en babis igen. Sedan var det ju adoptivbarnet... Kanske det får bli den tredje. Jaja. 
 
75. En dröm är att ha ett hemmagym. Just nu skulle jag välja att cykla iväg till gymmet även om jag hade ett gym hemma bara för den sociala delen. Dock tror jag att jag kommer prioritera annorlunda i framtiden då jag har fler än mig själv att tänka på. 
 
76. Ett annat mål är att besöka minst ett nytt land eller en ny stad (utomlands) varje år. 
 
77. Ett mål nära i tid gäller övertalning, där jag måste få Jesper att inse att det kommer bli fantastiskt fint med min stringhylla i hans kök he-he. 
 
78. Jag vill vara toastmaster på min systers bröllop och se till att dagen blir den bästa i hennes liv. 
 
79. I framtiden kommer jag att prioritera städhjälp. Det är inte det att jag inte gillar att städa, snarare tvärt om. Jag blir otroligt tillfredställd av att putsa, damma och skura. Det är bara det att då jag väl börjar kan jag nästan inte sluta och detta tar upp enormt mycket av min tid. Kan dammsuga i en timma bara för att jag aldrig blir nöjd.
 
80. Ett närliggande mål är att fräscha upp inne i badrummet här hos Jesper. Köpa ett badrumsskåp, nya speglar och kanske ett nytt toalettlock. 
 
81. Jag vill ha en vattenskoter! 
 
82. Efter att ha varit på IKEA i helgen är ett självklart mål att gå omkring där på deras barnavdelning och handla skötbord, spjälsäng, babygym osv. 
 
83. Ett mål är att börja unna mig att gå till kiropraktiker minst en gång per halvår. Är väldigt överrörlig i ryggen och kan knäcka den genom att bara ta ett djupt andetag. Under vissa förelsningar blir jag helt galen och kan inte sitta still bara för att det kliar något så otroligt längs med ryggraden som behöver knäckas till. 
 
84. Vi har bestämt att en dag i veckan ska Jesper få laga en maträtt han tycker om helt utan att ta hänsyn till vad jag äter, och målet är här att äta upp det han serverar mig oavsett vad som läggs på tallriken. 
 
85. Jag vill som pensionär vara lika aktiv som min mormor och farmor, både fysiskt och socialt. Min mormor håller just nu på att göra pensionärsklassikern (en grej i Övik) och det är enligt mig beundransvärt då man är 77 år gammal. 
 
86. Jag vill åka till en ö någonstans i världen där man inte kan göra annat än att sola/bada/sova/äta och placera mig själv och min rastlösa själ där i minst två veckor bara för att koppla av till max. 
 
87. Börja med "offline-o-clock" och efter tio på kvällarna inte röra mobiltelefonen för en förbättrad nattssöm. Inte för att jag sover dåligt nu egentligen, men jag tänker mig att sömnen faktiskt kan bli ännu bättre. 
 
88. Jag ska samla på mig hela Rörstrand-serien. Just nu har jag fyra koppar, fyra fat och en skål ha-ha. Men det är en början och jag tokälskar mönstret och färgen. 
 
89. Lära mig surfa! Det har varit ett mål sedan Blue Water High gick som serie på sommarlovsmorgon!
 
90. Aldrig få något hål i tänderna. Har klarat mig från det i 21 års tid och förhoppningsvis fortsätter jag på den banan.
 
91. Detta mål tog jag tag i idag men har som mål att fortsätta med detta livet ut och det är att vara blodgivare. Så otroligt viktigt att vi som är friska och krya kan ge blod till de sjuka i behov. Om inte annat kan man se det som en kontroll för sig själv att man är frisk med bra värden. 
 
92. Jag vill springa ett marathon. Umgicks med en kär gammal vän igår som berättade att hon skulle springa Stockholms marathon till våren och blev såå sugen på att anmäla mig. Eller så börjar jag med ett halvmara, det behövs inte lika mycket träning till. Tror faktiskt att jag skulle klara att springa (jogga) 2,2 mil med dagens form om jag bara gav mig fan på det. Det skulle dock inte gå särskillt fort he-he. 
 
93. Jag vill åka tillbaka till Grand Canyon för att paddla på Colorado-floden. Vi hann aldrig med det nu när vi var där i somras så nästa besök till USA måste omfatta detta. 
 
94. Jag vill prova på ett riktigt crossfit-pass i en riktig crossfit-box. 
 
95. Ett studie-och jobbrelaterat mål är att fortsätta tycka att allt är lika kul som jag tycker nu. Om jag någon gång i framtiden inte trivs med det jag gör måste jag se till att stimulera mig själv. Kanske jobba på en annan avdelning eller sadla om helt om det skulle vara aktuellt. Livet är för kort för att nöja sig. 
 
96. Bli bättre på att dricka proteinshake efter varje träningspass. Jag gör det bara någon gång i veckan, tror träningsresultaten skulle bli bättre om jag bara ökade mitt proteinintag.
 
97. Ännu en målbild gällande barn: hämta upp mina barn på träning i en stor vit SUV he-he. Målet gäller dock kanske främst bilen. 
 
98. Prova på denna typ av yoga. Vad den nu än kallas. 

99. Besöka Lofoten! Flera personer jag följer på instagram har varit där i sommar och det måste vara en av de vackraste platserna på jorden! Som taget ur en saga. 
 
 
100. Ok, känner lite press gällande det sista målet. Jag är egentligen inte mycket för diffusa mål utan vill sätta mål likt man skriver vårdplaner: realistiskt, mätbart och tidsbestämt. Men det känns som om det sista målet måste vara aningen stort och omfattande för att knyta ihop säcken, som min gamla svenskalärare skulle ha sagt. Därför får mitt sista mål bli att se till att alla dessa mål genomförs innan dess att jag fyllt 40. Det är nitton år till dess och det känns realistiskt. Ska spara listan och komma ihåg detta, så kan jag skratta åt mig själv och mina 21-åriga värderingar då jag är gammal och klok. Det ska bli spännande att se vilka som faktiskt genomförs och vilka som bortprioriteras. Att köpa en ny ryggsäck kommer jag definitivt att göra ha-ha. Men kommer jag att hoppa fallskärm? Lära mig surfa? Kommer jag adoptera ett barn och kommer jag att besöka Petra? Det ska bli fantastiskt roligt att leva och få se! 
 
#1 / / Elin N:

Bästa Emelie!! Känner jag dig rätt så kommer du, med ditt jäkla driv och envishet att komma långt i livet, och du inspirerar mig till att börja skriva en egen lista! Puss puss, hoppas vi ses snart! Miss you